Home Cestování a dovolená Průvodce po jídle z Trondheimu a Trøndelagu, Norsko

Průvodce po jídle z Trondheimu a Trøndelagu, Norsko

0
Průvodce po jídle z Trondheimu a Trøndelagu, Norsko

Region Trøndelag leží přímo v centru Norska, v polovině země. Od fjordů po zemědělskou půdu hraje jeho rozmanitá krajina zásadní roli při utváření chutí, které zdobí její talíře. Vody jsou plné ryb, sobi se toulají borovými lesy a úrodný kopcovitý terén produkuje vysoce kvalitní čerstvé ovoce a zeleninu.

Trondheim je největší město a nabízí širokou škálu kulinářských zážitků od jednoduchých restaurací, kde se podávají tradiční jídla, až po luxusní restaurace s michelinskými hvězdami. Všechny kladou důraz na udržitelnost, sezónnost a místní zdroje. To zajišťuje nejen nejvyšší kvalitu, ale také minimalizuje vaši ekologickou stopu.

Festival jídla Trøndelag

Trøndelag Food Festival, každoroční událost v historickém centru Trondheimu, má více než 170 výrobců z regionu, kteří předvádějí své produkty. Středem pozornosti jsou norské ingredience, kde prodejci hrdě vystavují mořské plody z místních zdrojů, zvěřinu, bobule a mléčné výrobky.

Festival také poskytuje platformu pro renomované kuchaře a začínající talenty, aby ukázali svou kreativitu. Živé ukázky vaření, interaktivní workshopy a mistrovské kurzy jsou součástí celého programu. A nejde jen o místní jídlo, ale také o odraz multikulturní populace města. Od thajského pouličního jídla po italské těstoviny a skandinávské delikatesy, festival proměňuje Trondheim v globální gastronomický tavicí kotlík.

Ve stejnou dobu, hned naproti, se koná Trondheim Brewery Festival, který vyzdvihuje pivo z místních, národních i mezinárodních pivovarů. Kromě toho je zde také výběr cideru, medoviny a kávy. Je to příležitost setkat se s pivovary a ochutnat některé z nejlepších piv na světě.

Pícniny

Mnoho tajných ingrediencí v pokrmech místních restaurací roste divoce. Společnost Trøndelag Sankeri Jima Stena sbírá rostliny, bobule, chaluhy a mořské řasy z celého Trøndelagu pro přibližně 130 špičkových norských kuchařů. Sám vyjíždí každý den na jaře, v létě a na podzim a zaměstnává dalších 18 sklízečů. Překvapivě nasbírají kolem šesti tun ročně, včetně 2,4 tuny hub.

Krmný salát

Strávím s ním ráno na břehu fjordu Trondheim, kde je mým úkolem vybrat si vlastní oběd. Naštěstí je tu, aby mi pomohl identifikovat vše jedlé – rostliny, květiny a mořské řasy, to vše mi padne do košíku, ale divoké maliny vidím sám. Skončíme u vonné lipnice, šťovíku lesního, řebříčku, hrachu, černého bezu a dokonce i nať kopřiv. Tento lahodný salát je přelitý uzeným sobem a oblečený s jeho domácí majonézou ramson (divoký česnek).

Duch Trøndelag

Britannia Hotel Bar

Vztah Trøndelagu s Aquavitem je hluboký a region je srdcem tohoto tradičního ducha. Chladné klima, bohatá botanická základna a bohatá kulturní historie přispívají k jeho odlišnému charakteru. Obvykle se vyrábí z obilí nebo brambor, destiluje se a ochucuje směsí rostlinných látek, z nichž nejvýznamnější je kmín. Jiné mohou zahrnovat jalovec, anděliku, koriandr a citrusovou kůru. V baru hotelu Britannia míchá výkonný manažer baru Øyvind Lindgjerdet koktejl Aquavit, než mi dá řízenou degustaci.

Young Aquavit, známý jako „čirý“ nebo „bílý“, je obvykle nezestárlý a může se pochlubit svěžím jemným chuťovým profilem. Je to vynikající vstupní bod pro nováčky, protože předvádí základní rostlinné látky bez vlivu svých skladovacích nádob.

Vyzrálý Aquavit zraje v sudech a vyvine komplexnější chuťový profil ovlivněný dřevem a jeho předchozím obsahem. Nejznámější je Linie Aquavit zrající v dubových sudech na lodích, které během přepravy dvakrát překročí rovník. Jejich plavbu můžete dokonce sledovat na webových kamerách společnosti.

Gammel Opland Aquavit nabízí řadu vyzrálých odrůd, které zachycují podstatu norského dědictví. Moje oblíbená je malá várka, zrající v sudech po Bourbonu, vysoce doporučená mým průvodcem, koktejlovým maestrem Øyvindem.

Røros

150 km jižně od Trondheimu se nachází historické město Røros, které je na seznamu světového dědictví UNESCO s unikátní sbírkou tradičních dřevěných staveb. Kromě svého měděného dolu je známý pro své místní potraviny, zejména ploché pečivo, mléčné výrobky a zvěřinu.

Sobi jsou nedílnou součástí domorodé sámské kultury v regionu a přibližně 40 rodin se stará o stáda přibližně 20 000 zvířat. Stensaa's je jednou z největších a nejmodernějších jatek sobů v zemi. Je to jedna ze zastávek na Røros Food Trail, která se vine přes okouzlující farmy, řemeslné dílny a tradiční restaurace.

Mlékárny produkují výrazné sýrové odrůdy včetně Rørosrømmejemný produkt na bázi zakysané smetany a Pultost, se silným aroma a ostrou chutí. Dalším výrazným produktem je Tjukkmjølk (husté mléko), kde se přebytečné mléko fermentuje s listy rostliny máslovníku. Má konzistenci jogurtu, ale lehce nakyslejší a určitě jedinečný.

Nemohu opustit region bez jídla na tradičním statku a vyjedu na koni a povozu do Volldalskoja. Není tu žádná elektřina, ale uvnitř dřevěné budovy se svíčkami na stole plápolající dřevěný oheň. Večeřím placky, plněné rybami, pomalu vařeným losem a divokými borůvkami. Spláchne to místní pivo a je tu pocit, že se tu po staletí nic nezměnilo.

Factfile

INFO: The Festival jídla Trøndelag se koná každý rok v srpnu.

Navštivte Trondheim má informace o městě.

Navštivte Røros a Østerdalen má informace o městě a regionu.

Navštivte Norsko má informace o zemi.

JÍT: norský létá přímo do Trondheimu z Londýna Gatwick.

The Gatwick Express je nejrychlejší cesta na letiště z centra Londýna.

POBYT: Hotel Britannia nabízí elegantní komfort v historické budově v centru Trondheimu.

Hotel Røros je kousek od historického centra.

JÍST: Trondheim

The Kavárna Streif je vedle řeky u katedrály a má vynikající pekárnu.

Ryby Kraft Bodega

Kraft Bodega je vedle přístavu a dělá zázraky s místními surovinami.

Dezert Speilsalen

Jedna hvězdička Michelin Speilsalen v hotelu Britannia pořádá o víkendu vynikající obědy se šampaňským.

Spontan Vinbar Starter

<Spontánní Vinbar se doporučuje v průvodci Michelin a podává nápadité jídlo.

Trøndelag Sankeri nabízí řízené výpravy za potravou s obědem.

Røros

Kaffestuggu je tradiční restaurace v centru.

Verthuset Røros používá místní suroviny a podává vynikající sobí steaky.

Volldalskoja je 40 minut od města nedaleko švédských hranic a nabízí večeře při svíčkách s hudbou.






Průvodce po jídle z Trondheimu a Trøndelagu, Norsko

Často kladené otázky

Odkud pochází tradiční jídla z Trondheimu a Trøndelagu?

Tradiční jídla z Trondheimu a Trøndelagu pocházejí z regionu středního Norska. Tyto pokrmy se často vyrábějí z místních surovin a mají bohatou historii spojenou s tamní kulturou a tradicemi.

Jaké speciality mohu očekávat?

V Trondheimu a Trøndelagu můžete očekávat různé lahůdky, mezi které patří například třešňová polévka, rybí polévka, masový guláš nebo místní sýry a uzeniny. Nezapomeňte také ochutnat tradiční norské pečivo, jako je například kanelbolle (skořicový kopeček).

Kde mohu ochutnat tradiční jídla z Trondheimu a Trøndelagu?

V Trondheimu a Trøndelagu najdete mnoho restaurací a kaváren, které nabízí tradiční norská jídla. Doporučujeme navštívit místní trhy, kde můžete ochutnat čerstvé místní produkty, nebo se vydat do tradičních norských hospůdek, kde si můžete vychutnat autentickou atmosféru a chuť tradičních pokrmů.


Region Trøndelag leží přímo v centru Norska, v polovině země. Od fjordů po zemědělskou půdu hraje jeho rozmanitá krajina zásadní roli při utváření chutí, které zdobí její talíře. Vody jsou plné ryb, sobi se toulají borovými lesy a úrodný kopcovitý terén produkuje vysoce kvalitní čerstvé ovoce a zeleninu.

Trondheim je největší město a nabízí širokou škálu kulinářských zážitků od jednoduchých restaurací, kde se podávají tradiční jídla, až po luxusní restaurace s michelinskými hvězdami. Všechny kladou důraz na udržitelnost, sezónnost a místní zdroje. To zajišťuje nejen nejvyšší kvalitu, ale také minimalizuje vaši ekologickou stopu.

Festival jídla Trøndelag

Trøndelag Food Festival, každoroční událost v historickém centru Trondheimu, má více než 170 výrobců z regionu, kteří předvádějí své produkty. Středem pozornosti jsou norské ingredience, kde prodejci hrdě vystavují mořské plody z místních zdrojů, zvěřinu, bobule a mléčné výrobky.

… (The rest of the HTML content) …

Pokud se vám náš článek líbil, budu ráda, když si přečtěte nějaký další článek a případně nám napíšete i vaší zkušenost.


Kategorie – Dovolená a cestování

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here