Tipy na stravování v Tunisku
Tunisko nabízí bohatou kuchyni plnou exotických chutí. Zde jsou některé tipy na tradiční tuniská jídla, která byste si měli vyzkoušet.
Brik
Brik je slavné tuniské jídlo, které se obvykle servíruje jako předkrm. Jedná se o křehkou a tenkou vrstvu těsta, která je naplněná směsí vajec, bílého sýra, petrželky a česneku. Tvar briků se může lišit, ale obvykle jsou tvarovány jako trojúhelníky nebo kruhy a smaží se v oleji. Podávají se s citronovou šťávou a harissou (ostrou kořeněnou pastou).
Couscous
Couscous je symbolickým jídlem Tuniska. Jedná se o drobnou krupici, která se často podává s omáčkou z ryb nebo zeleniny. Couscous se také často podává jako příloha k jídlům s masem. Pokud se chcete pokochat tuniskou kuchyní, nemůžete si nechat ujít tuto specialitu.
Briket
Briket (někdy také nazývaný Brik) je populární tuniské jídlo, které se skládá z jemného těsta, plněného masem nebo plody moře. Briket je obvykle tvarován jako trojúhelník a pečený na oleji. Toto jídlo se často servíruje s salátem.
Hummus
Hummus je oblíbeným tuniským jídlem servírovaným jako předkrm nebo s nánosem na párek. Jedná se o jemnou, křémovou pastu vyrobenou ze našlehání cizrny, česneku a olivového oleje, obvykle podávanou s pečivem .
Pokud se chystáte do Tuniska, určitě si vyzkoušejte některá z těchto tradičních jídel. Doufáme, že vám bude chutnat!
Tipy na stravování v Tunisku
Tuniská kuchyně
Tuniská kuchyně je kombinací arabských, středomořských a berberských vlivů. Typickou součástí tuniského jídla jsou olivy, olivový olej, koriandr a harissa – kořeněná pasta z červené papriky.
Místní speciality
Mezi nejznámější tuniské speciality patří couscous – drobné kuličky z pšeničné mouky, které se podávají s různými omáčkami a masem; brik – křehký plát těsta plněný krevetami, vejci a sýrem; čalubi – salát z celé papriky plněné rýží a masem; a mechouia – salát z grilované zeleniny.
Bezlepková dieta
Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, měli byste se vyhnout pokrmům s chlebem nebo kuskusem a vždy se poradit s místními restauracemi o možnostech bezlepkových jídel.
Rizika
Tuniské jídlo může být pro některé návštěvníky příliš kořeněné. Je proto důležité být obezřetný a nezapomínat konzumovat vodu v dostatečném množství. Dále mohou být při konzumaci surovin a nepečených potravin rizika týkající se gastrointestinálních problémů.
Rada
Nejlepší způsob, jak vyzkoušet tuniské jídlo, je najít místní restaurace a ptát se na doporučení osob, které tam již jedly. Tyto tipy se budou v oblasti Tuniska lišit, nicméně bude snazší najít dobré restaurace, pokud se budete ptát místních.

Vydejte se na dovolenou do Tuniska
Tunisko je oblíbenou turistickou destinací pro dovolenou u Středozemního moře. Kromě krásného počasí a pláží nabízí Tunisko také bohatou historii a kulturu. Zde se setkáte se zajímavými památkami a s místními obyvateli, kteří vám rádi sdělí své zážitky a poznatky.
Příjemné klima
V Tunisku panuje příjemné středomořské klima s teplotami kolem 25-30 stupňů. Nejlepší období pro návštěvu Tuniska je od dubna do října. Během léta může být poměrně horko, ale existuje mnoho způsobů, jak se ochladit v moři nebo v bazénu.
Pláže
Tunisko nabízí mnoho krásných pláží, které jsou vhodné pro koupání i slunění. Mezi nejznámější patří pláž Sousse, pláž Monastir a pláž Hammamet. Na plážích najdete lehátka, slunečníky a různé vodní sporty. Pro ty, kteří hledají klidnější a méně přeplněné pláže, jsou ideální pláže Skanes a Djerba.
Kulturní zážitky
Tunisko je země s dlouhou historií a bohatou kulturou. Můžete navštívit památky z dob Římské říše, jako např. amfiteátr v El Djem, nebo město Kairouan s nejstarší mešitou v západní Afice. Tunisko je také známé díky svojí kuchyni, která byla ovlivněna francouzskou a arabskou kuchyní. Doporučujeme ochutnat tradiční pokrmy jako tajine, kuskus a harissa.
Připraveni vyrazit na dovolenou do Tuniska? Najdete více informací na Wikipedii o Tunisku.








