Děláte si obličeje, když vám říkáme, abyste konzumovali tuky? Ghí je zdravý tuk a považuje se za dobrý zdroj výživy. V ájurvédě je ghí považováno za léčivou a terapeutickou potravinu a jeho konzumace lžičkou na lačný žaludek léčí váš trávicí systém a pomáhá při zácpě. A ne, z toho nepřiberete. nevěříš mi? Poslechněte si od odborníka.
V rozhovoru s týmem Only My Health Hetal Chheda, klinický odborník na výživu a dietolog, Vaše klinika zdravé výživy, Bombaj, řekl: „Konzumace ghí ráno na lačný žaludek napomáhá trávení a pomáhá snižovat výkyvy inzulínu v těle.“
Studie od AYU, International Quarterly Journal of Research in Ayurveda uvedl: „Ajurvéda tradičně považuje ghí za nejzdravější zdroj jedlého tuku s mnoha prospěšnými vlastnostmi. Podle ajurvédy ghí podporuje dlouhověkost a chrání tělo před různými nemocemi. Zvyšuje trávicí oheň a zlepšuje vstřebávání a asimilaci.“
Na otázku, jak konzumovat ghí ráno, Chheda řekl: „Nejlepší způsob, jak konzumovat ghí ráno, závisí od člověka k člověku. Někteří lidé preferují lžíci ghí tak, jak je, zatímco jiní jej mohou smíchat s teplou vodou nebo čajem.
Čtěte také: Výživová specialistka celebrit Rujuta Diwekar doporučuje jíst jaggery, ghí, banán: Zde je návod, jak podporují trávení
Zdravotní přínosy konzumace ghí ráno
Podle Hetal Chheda je „ghí bohaté na nasycené tuky, vitamíny rozpustné v tucích jako A, E a D a má potenciální protizánětlivé vlastnosti.“ Zde je několik výhod ghí, které uvádí odborník na výživu Chheda.
1. Zlepšené trávení
Ghí pomáhá při stimulaci sekrece žaludeční kyseliny a vyrovnává ji. Působí jako přírodní lubrikant. Promazává trávicí trakt a zajišťuje snadný průchod pro pohyb střev. Pročistí váš trávicí systém, promastí i střeva, což umožní hladký průchod stolice. Užívání lžičky ghí ráno může zmírnit zácpu. Detoxikuje trávicí systém. Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která je známá pro udržení dobrého zdraví střev.
2. Zvyšte energii
Ghí obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Tyto mastné kyseliny může tělo snadno vstřebat a využít jako zdroj energie. Zvyšuje svalovou sílu a pomáhá při snižování tělesného tuku. Ghí obsahuje dostatečné množství kalorií, které tělu dodává energii.
3. Méně hladových bolestí
Konzumace ghí uspokojí váš žaludek, a proto necítíte velký hlad. Pomáhá vyhnout se nezdravé touze a hladu a nakonec pomáhá zhubnout.
4. Zlepšený metabolismus
Podle studie zveřejněné Státní zdravotní ústavghí je obohaceno o CLA (konjugovaná kyselina linolová), která podporuje metabolismus. Když konzumujete ghí nalačno, tento faktor funguje efektivněji a zlepšuje váš metabolismus.
5. Absorpce vitamínů rozpustných v tucích
Ghí je obohaceno o spoustu vitamínů rozpustných v tucích, jako je A, E a D, a aby se vstřebaly, tyto vitamíny potřebují tuk. To je důvod, proč pokud budete konzumovat ghí na lačný žaludek, vaše střeva tyto vitamíny snadno absorbují.
6. Zlepšuje zdraví kostí
Ghí působí jako přírodní lubrikant pro klouby. Podporuje zdraví kostí a snižuje zánět v kloubech. Konzumace syrového ráno vám pomůže udržet zdraví kostí.
Čtěte také: Zimní wellness: 6 způsobů, jak začlenit ghí do svého sezónního jídelníčku
Sečteno a podtrženo
Ghí je obrovský dárce, pokud jde o zdravotní přínosy. Pokud se však konzumuje v nadměrném množství, může to vést k bizarním následkům a poškodit zdraví vašeho srdce. Nezapomínejme, že ghí je bohaté na tuky a pokud ho konzumujete více, než je potřeba, může být doplňkem vašeho špatného cholesterolu.
Proč byste měli konzumovat ghí ráno na prázdný žaludek?
Ghí je čistý máselný tuk, který má mnoho zdravotních výhod. Podporuje
trávení, zlepšuje trávicí šťávy a pomáhá tělu absorbovat živiny. Když
ho konzumujete ráno na prázdný žaludek, může pomoci uvolnit toxiny z
těla a zlepšit metabolismus. Také dodává energii a podporuje imunitní
systém.
Je vhodné ghí konzumovat i pro lidi s intolerancí laktózy?
Ano, ghí je bez laktózy, protože během procesu výroby se odstraní všechny
mléčné pevné látky. Proto je vhodné pro lidi s intolerancí laktózy.
– Ghí je zdravý tuk a považuje se za dobrý zdroj výživy
– Ghí je považováno za léčivou a terapeutickou potravinu v ájurvédě
– Konzumace ghí ráno na lačný žaludek napomáhá trávení a snižuje výkyvy inzulínu
– Ghí podporuje dlouhověkost a chrání tělo před nemocemi
– Nejlepší způsob konzumace ghí ráno závisí na preferencích jednotlivce
– Ghí obsahuje vitamíny A, E, a D a má protizánětlivé vlastnosti
– Ghí pomáhá zlepšit trávení, zvyšuje energii, snižuje hladové bolesti, zlepšuje metabolismus, a zlepšuje zdraví kostí
– Přílišná konzumace ghí může poškodit zdraví srdce a zvýšit špatný cholesterol
Pokud se vám náš článek líbil, budu rád, když si přečtěte nějaký další článek a případně nám napíšete i vaší zkušenost s výrobou nebo výběrem bazénu.







