Raw strava

Raw strava patří k hitům současnosti

Raw strava patří k hitům současnosti

 

Raw strava, živá strava, vitariánství – názvy, se kterými se můžete setkat stále častěji, protože se objevují mezi nejnovějšími styly lidského stravování. V raw stravě jde o konzumaci pouze syrových potravin, které neprošly tepelným upravováním. Konkrétně o stravu nezahřátou nad 45°C.

Výhody raw stravy

Raw strava obsahuje v porovnání s tepelně upravovanou větší množství minerálů, enzymů, vitamínů a jiných živin. Příčinou je, že tepelná úprava nad 45°C ničí většinu přirozeně obsažených látek v potravinách. Živá potravina je proto prospěšnější pro lidský organismus. K výhodám patří přirozený úbytek tělesné váhy. Živé pokrmy mají silné detoxikační účinky, proto pro vás nepřekvapí zářící a čistá pleť. Vylepší se i kvalita a hustota vlasů. Lépe se budete cítit i po psychické stránce. Dostaví se pozitivní pohled na život a budete doslova nadupáni energií.

Jídelníček u raw stravy

Dodržování jídelníčku raw stravy nezvládne každý, ale určitě pomůže, i když do svého denního jídelního plánu zařadíte jenom více stravy bez tepelné úpravy. Postupně si může tělo na živou stravu zvykat a můžete se později odhodlat k úplnému dodržování. Jídelníček může být pestrý hlavně díky různým druhům ovoce a zeleniny. Dále si lze pochutnávat na čerstvých bylinkách, semínkách, oříšcích. Moderní stravování vám přináší i výběr z různých pochutin vyrobených na základě raw stravy. Populární jsou tyčinky z kakaových bobů, z burákového másla, z kokosu, z exotického ovoce, ořechů apod.

Nevýhody vitariánství

S raw stravou jsou spojeny i nevýhody. Některé z tepelně nezpracovaných potravin mohou škodit lidskému zdraví. Někteří konzumenti zařazují do menu syrové maso a syrová vejce. Tento fakt zvyšuje riziko onemocnění kvůli obsaženým parazitům a bakteriím, které se jinak ničí při zpracování nad 100° C. Strava se navíc může po čase zdát příliš jednotvárnou.

About shaylen shaylen