Přírodní sladidla

Přírodní sladidla

Přírodní sladidla

Přírodní sladidla - V dnešní době je známo, že sladit obyčejným bílým cukrem ne příliš prospívá zdraví, jelikož jsou prostřednictvím něj do těla dodávány prázdné kalorie. Naopak přírodní cukry a sirupy nejenže osladí pokrm či nápoj, ale také mu dodají zajímavou a vylepšenou chuť a tělo zároveň přijme důležité živiny, které tato sladidla obsahují. Výhodou je, že v obchodech se zdravou výživou lze nalézt mnoho různých typů přírodních cukrů a sirupů, tudíž si každý může vybrat ten, který mu vyhovuje nejvíce. Níže jsou uvedeny některé z nich.

Agávový sirup

Jedná se o zahuštěnou šťávu z divoce rostoucích kaktusů v Mexiku, která je známá také při výrobě alkoholické Tequilly. Má vyšší sladivost než běžný cukr, a proto stačí pro oslazení použít menší množství. Další výhodou je, že má nízký glykemický index, tudíž jej mohou užívat i diabetici. Je také vhodný pro lidi držící diety. Sirup se velmi snadno tráví, podporuje střevní mikroflóru a působí jako prevence před škodlivým vlivem cholesterolu na cévy.

Med

Med je nejenže skvělým přírodním sladidlem, ale také obsahuje mnoho látek důležitých pro lidské tělo, jako je například vitamín A, C, některé vitamíny skupiny B, D, K, E, aminokyseliny a minerály jako draslík, fosfor či hořčík. To znamená, že pokud si například do čaje dáme místo lžičky bílého cukru lžičku medu, nejenže tělu dodáme potřebné látky, ale zároveň díky tomu lze posílit obranyschopnost celého organismu.

Stévie

Stévie je bylina, která je velmi ceněná díky své vysoké sladivosti a také zdravotním účinkům. V historii si jejími listy sladili nápoje obyvatelé Jižní Ameriky, v současnosti lze její výtažek nalézt jako sladidlo například v nápojích značky Coca Cola. Listy stévie jsou přibližně dvacetkrát sladší a její výtažek je 250x až dokonce 300x sladší než sacharóza. Její výhodou je, že se nepodílí na vzniku zubního kazu a ničí bakterie v dutině ústní.

Melasa

Melasa vzniká jako zbytkový extrakt z cukrové třtiny při výrobě třtinového cukru. Kromě sacharózy a glukózy je v ní obsaženo velké množství minerálních látek, jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek a mnoho dalších, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a enzymy. Čistá třtinová melasa má hnědočernou barvu a medovou konzistenci s výraznou chutí. Je vhodná při sladkém pečení či jako sladidlo nápojů.

Javorový sirup

Javorový sirup má oproti bílému cukru neobvyklou, výraznou, ořechovo-medovou chuť, která je nejčastěji známá v kombinaci s lívanci či palačinkami. Vzhledem k tomu, že obsahuje mnohem menší množství sacharózy než bílý cukr, je také na rozdíl od něj zdravější. Kromě sacharózy je v sirupu obsažena i fruktóza a minerální látky. Ideální je investovat do BIO verze sirupu, jelikož neobsahuje žádné další příměsi a chemické konzervanty.

About Hanka

Hanka
Ahoj, jsem Hanka. Baví mě fitness, zdravá strava a věčný boj s nadbytečnými kilogramy :) Pokud máte zájem o uveřejnění článku, či cokoliv jiného, klidně napište :) xfit.redakce@gmail.com